Folders

Rotterdams schip gaat op wereldreis met jonge wetenschappers

29 December 2021, 16:46 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Pixabay

Het Rotterdamse schip Oosterschelde gaat de wereldreis maken die wetenschapper Charles Darwin twee eeuwen geleden maakte, met als doel om jonge wetenschappers te helpen om klimaatverandering tegen te gaan. De Rotterdamse rederij heeft de reis woensdag aangekondigd, maar het schip zal pas in 2023 vertrekken.

Het schip volgt ongeveer dezelfde route die Darwin in de negentiende eeuw aflegde toen hij zijn ontdekkingen deed over de evolutie van mensen en dieren. Iedereen kan mee met het schip, maar dat kost per etappe meestal tussen de 2000 en 8000 euro. "Je betaalt wat meer, maar deze reizen ondersteunen het project en zorgen ervoor dat jongeren bij de haltes daar gratis samen kunnen komen om te leren en een netwerk op te bouwen op het gebied van natuur en klimaat", vertelt Gerben Nab, directeur en kapitein bij de Oosterschelde.

Haltes zijn er bijvoorbeeld in Kaapverdië, Galapagos of Paaseiland. Hier kunnen jongeren elkaar leren kennen en leren ze over plaatselijke gebruiken van lokale ngo's en wetenschappers. De jongeren krijgen allemaal een mentor die kan vertellen over het werk in de natuurbescherming of klimaatverandering. Het is de bedoeling dat de jongeren uit verschillende landen komen.

Het project, genaamd Darwin200, is bedacht door Steward McPherson, een geograaf en bioloog uit het Verenigd Koninkrijk. Nab noemt hem ook wel de Britse Freek Vonk. "Hij heeft ook wel documentaires gemaakt voor de BBC en heeft dus een enorm bereik." Volgens Nab zegt hij de mensen die nu jong zijn te willen helpen. "Zij gaan de komende vijftig jaar het beleid maken, wij hebben het al niet goed gedaan", aldus Nab.

McPherson schakelde de Oosterschelde in, omdat het historische schip al eerder een wereldreis maakte. De Oosterschelde is in 1917 in Nederland gebouwd. "Zo'n 28 jaar geleden wilden wij het redden van de schroothoop. Als stichting varen we sinds de restauratie rond met de Oosterschelde. We gebruiken het geld dat de mensen die meevaren betalen om het schip te onderhouden."

Inmiddels is het schip 104 jaar oud, maar Nab weet zeker dat nog zo'n reis rond de wereld geen probleem is.